lunes, 20 de abril de 2009

Manifest Fartista, ja complet!

http://www.fisae.org/images/MHbost01.jpgHace meses avisamos de que teníamos ya el Manifiesto Hartista traducido al catalán por Francesc Orenes*.

Desgraciadamente, al poco tiempo de recibirlo hicimos pequeños cambios en algunos de los puntos del Manifiesto original, y no pudimos colgar en la web la magnífica traducción de Francesc porque no correspondía ya al mismo texto.

Hace unos días envié al fin el texto nuevo a Francesc, con las partes para cambiar marcadas, y hoy tenemos ya el nuevo -y definitivo- Manifest Fartista en catalán, que puede leerse aquí y descargarse en este otro enlace (PDF).

Nos sentimos muy orgullosos de que nuestras dos primeras traducciones (al francés y al catalán) sean tan excepcionalmente buenas.

Y como muestra, transcribo a continuación la introducción del manifiesto en esta nueva versión:



MANIFEST FARTISTA
Contra l'anti-art, el conceptualisme, la impostura i el culte a l'artista egòlatra.
L'art és de tots.

A començaments del segle XX cada moviment avantguardista naixia de la inquietud d'un grup d'artistes que llançava al món una sèrie d'intencions, recollides en un manifest. Normalment es mostraven FARTS de la seva situació i feien recompte de els seves fílies i fòbies, indicant així el seu ideari.
 
Avui, un segle després, en l'època del supòsit triomf de l'Avantguarda, els moviments artístics són cosa dels comissaris, que recorren galeries i centres d'estudi buscant “artistes emergents” que il·lustrin la seva idea per a aquest any del que ha de ser la novetat en art. Ningú ja no compta amb els artistes. Hem passat de ser els que protestaven i revolucionaven el món a ser només espectadors d'un banquet aliè, del qual només tenim dret a les engrunes.
 
Fa anys que els moviments artístics de l'art oficial no neixen de la inquietud dels artistes. I fa anys que els manifestos artístics es consideren anacrònics. Però avui, més que mai, els artistes necessitem alçar la veu i, -per què no-, publicar manifestos.
 
Nosaltres, com antany els nostres besavis, ja estem FARTS d'aquesta situació absurda i injusta que al món de l'art s'ha acceptat com normal. Farts que la pintura, el dibuix i l'escultura, malgrat viure un moment grandiós, s'ignorin en els salons oficials d'avui dia, com si no existissin, com si haguessin mort. Farts que l'atenció mediàtica i els diners públics vagin a un tipus d'art i d'artistes que suposen una ínfima minoria, que no representa a la realitat de la nostra professió. Farts que l'art s'hagi convertit en un espectacle de fira per a milionaris. Farts de l'elitisme i la hipocresia. Farts de l'art oficial.
 
Per això fundem avui el nostre moviment artístic anomenat Fartisme. I com antany, els (F)artistes volem presentar-nos al món amb aquest Manifest.


*Francesc Orenes es doctor en Bellas Artes, ex-profesor de la Facultat de Belles Arts de Barcelona (U.B.). Poeta y escritor de prosa, dibujante, grabador, fotógrafo y músico en sus ratos libres, y amigo en horario completo. Ha sido fundador y presidente durante quince años de la única asociación de ex-libristas de España, la Asociació Catalana d'Ex-libristes.


1 comentario:

Anónimo dijo...

Zakaj pa ne:)